Top események 2019

Mozdonyparádé

április

A mozdonydepó megnyitása minden évben odavonzza a kicsiket és nagyokat egyaránt. A látogatók megnézhetik a történelmi mozdonyokat, számos sporttevékenység mellett szórakozhatnak és akár a víztornyot is fel lehet kutatni.

www.rusnoparada.sk

Tvrďák - Erőpróba szívósoknakáprilis

május

Népszerű akadályfutás, ahol nemcsak saját magunkat, hanem fizikai korlátainkat is legyőzhetjük. Az 5 km-es távot számos akadály „tarkítja“, amely bizony próbára teszi a résztvevők ellenálló képességét, erejét és kitartását. Versenyezni lehet a Tvrďák kupán keretén belül, vagy szabadon, fitness-módra. Ha pedig nem okoz saját magunkat is kinevetni, akkor a szórakozó mezőnyt is választhatjuk, ahol jelmezben is futhatunk.

www.tvrdak.sk

Kassai Zenés Tavasz

április vége – június eleje

A nemzetközi zenei fesztivál az egyik legrégebbi az országban a komolyzene területén, és a Kassai Állami Filharmonikusok koncertévadjának csúcspontja. Kortárs és klasszikus művek egyaránt műsorra kerülnek.

www.sfk.sk   

Konvergenciák Fesztiválja  / szeptember
www.konvergencie.sk
Jozek Lupták, az ismert szlovák csellóművész kezdeményezésére született ez a fesztivál, aki a kamarazene hagyományait szerette volna megteremteni Szlovákiában. A rendezvény mára számos dicséretet kapott kiváló minőségű előadásaiért, innovatív dramaturgiájáért és a több műfaj sikeres vegyítéséért. 

VSE City Run

május

Egész napos színpadi műsorok, nyolcórás nonstop futás a futópadon és tömeges jótékonysági futás a város utcáin: mindez pozitív energiát ad az egész városnak. Annál is inkább, hogy a nap végén jó érzéssel tapasztalhatjuk meg a segítés, az adakozás örömét.

www.cityrun.sk

Kassai Városi Napok

május elején

Kassa legmozgalmasabb rendezvénye az első, városnak adományozott címerhez kötődik (1369. május 7.) Ilyenkor az egész városban kézművesek szorgoskodnak, számos rendezvény kíséri az ünnepségeket, mint pl. a VSE City Run, koncertek, lovagi torna, az állatkerti szezon megnyitója. ekkor kerül sor a gyermekvasúton nyaranta közlekedő Katka gőzmozdony hagyományos ébresztőjére is. Saját készítésű vízi járműveket is láthatunk a Kassai Velence keretén belül, megnézhetjük a veterán automobilok felvonulását vagy a históriás menettel kísért történelmi harcok felújítását is.

www.kosice.sk

Múzeumok éjszakája

május

Csak egyetlen éjszakára nyílnak meg a kassai múzeumok és képtárak kapui mindazok előtt, akik akár éjszaka is szívesen ismerkednek történelemmel, művészettel. Egy belépővel megtekinthető valamennyi kiállítás. Kassán ráadásul az is egyedülálló, hogy minden évben egy témakör is összeköti a múzeumokat.

www.visitkosice.org

USE THE CITY FESTIVAL

május

Az utcai művészetek egyedülálló fesztiválja, ahol joggal várhatunk váratlan dolgokat. A USE THE CITY-nek köszönhetően a város legkülönfélébb pontjaira is eljutnak a művészet rendhagyó formái. A közétereken helyet kapó művészi alkotások fesztiválja a legnagyobb kétkedőket is meggyőzte már arról, hogy Kassához valóban elválaszthatatlanul hozzátartozik ez a stílus. A rendezvény hagyományos programja a „Zene a városban“, amikor a zene rendhagyó helyszíneken szólal meg. Hiszen mikor is hallhatnánk koncertet a villamoson vagy egy szűk mellékutcán?

www.usethecity.sk

Art Film Fest

június

A legjelesebb, Szlovákiában megrendezésre kerülő filmfesztivál már 1993 óta vonzza a kiváló színvonalú filmek rajongóit. Minden évben a világ filmművészetének legjavát hozza el Kassára, amely 2016-ban vette át Trencsénteplic után a vendéglátó szerepét.

artfilmfest.sk

Kassai Gasztró Feszitvál

június

Finom és különleges ételek, illatok és ízek százai, édes desszertek és sok minden más is várja a Gurmán fest látogatóit a Városi Parkban. A legjobb éttermek és szállodák, valamint a legelismertebb hazai és külföldi séfek, mixerek és szommeliék mutatják be művészetüket.

www.visitkosice.org

Hőlégballon Fieszta

június

Több mint 20 szlovákiai és külföldi hőlégballon lepi el a város feletti égboltot, reggeli és esti felszállással az Aupark üzletközpont előtti térről. Kassa egyike azoknak a ritka helyszíneknek a világon, ahol egy ilyen rendezvény közvetlenül a városközpontban valósul meg.

www.balon.sk

Cassovia Folk Fest

június

A fesztivál a városban megvalósuló népművészeti fesztiválok több éves hagyományához kötődik, több helyszínen látható. Célja a régió, Szlovákia és az európai országok autentikus tradícióinak bemutatása, ápolása. Vásárolhatunk valami szép emléktárgyat a kézműves-piacon, csatlakozhatunk a fáklyás menethez vagy részt vehetünk a hagyományos táncházban. Ismerje meg Kassa és környékének népművészetét.

www.folkfest.sk

Ness City Triathlon

június

A kassai triatlon közvetlenül a város szívében zajlik. Az úszás, futás és kerékpározás rajongói, legyenek férfiak, nők, gyermekek vagy profi sportolók, egyaránt összemérhetik erejüket a triatlonban, ott, abban a városban, ahol élnek: Kassán.

www.kosicetriathlon.sk

VIRVAR

június

A Kassai Bábszínház 1959 óta működik, az országban a negyedikként alakult meg. Története során a színház számos elismerést kapott hazai és külföldi fesztiválokon. A bábművészek előadásait két helyiségben is megcsodálhatjuk – az Erzsébet utcán (Alžbetina ulica)  vagy a Tajovský utcai Jorik –színpadon, ahol az ifjúságot és  a felnőtt közönséget is várják. A színház helyiségeiben zajlik a népszerű Virvar Bábfesztivál is, amely minden évben júniusban kerül megrendezésre.

www.bdke.sk

Nyár a parkban

augusztus

Ennek a nyári fesztiválnak a küldetése, hogy szinte egy teljes hónapon át készít programokat minden korcsoport számára. Szerdánként az irodalom kap szót, vetélkedők és vitabeszélgetések formájában, csütörtökön filmeket vetítenek, pénteken és szombaton pedig a zenéé a főszerep. Vasárnap családi programokkal várják a látogatókat, játszóházzal és színházi előadásokkal. A programsorozatban minden évben külföldi vendégművészek is fellépnek, mint a Hiromi Trio Project, Pražský výběr, N.O.H.A., Movits!...

www.letovparku.sk

Szerzői felolvasóestek

július

A fesztivál 31 estéje során minden évben több mint 60 szerző mutatkozik be Csehországból, Szlovákiából és egy meghívott vendégországból. Írók, költők, drámaírók és fordítók mutatják be műveiket, és egyesek akár zenélnek is. Az irodalmi élet jeles személyiségeinek ilyen szintű koncentrációja közép-európai elsőséget hozott ennek a fesztiválnak.

www.k.kosicekmk.sk

Košice Pivo Fest sörfesztivál

szeptember

Košice Pivo Fest – a kiváló minőségű sörök nemzetközi bemutatója, amelynek célja, hogy a kisebb,  helyi, szívvel-lélekkel működő sörfőzdéket népszerűsítse. Jöjjön el Ön is és kóstolja meg a legjobb söröket, egy időben és egy helyen! Minden évben több mint 60 fajta sör szerepel a kínálatban.

www.facebook.com/KosicePivoFest

Kassai Borünnepély

szeptember

A Kassai Borünnepély a legnagyobb esemény szeptember havában, hol a hagyományok és a jelenkor fonódik össze. Több mint 40 szlovákiai és külföldi borász kínálja termésének, szőlőinek legjavát. A rendezvény részeként népművészeti előadásokat, présbemutatót, hagyományos és modern erjesztési eljárásokat is megismerhetünk.

www.visitkosice.org

Közép-Európai Színházak Fesztiválja

szeptember

Közép-Európa állami színházainak legérdekesebb, kortárs megközelítésekkel készített előadásait Kassán is megnézhetjük. A fesztivál részeként nemzetközi konferenciák, előadások és szakmai műhelyek is megrendezésre kerülnek.

www.kosicefest.eu

Ivan Sokol Nemzetközi Orgonafesztivál

szeptember

Szlovákia legrégebbi orgonafesztiválja, amely újra és újra megszólaltatja a régió történelmi értékű orgonáit. Ön se maradjon le az ihletett zeneművek egyedi hangulatáról, amit csak az orgona zengése képes kialakítani és amelyet W.A.Mozart is szívesen hallgatott.

www.sfk.sk

Fehér Éjszaka (Nuit Blanche)

október

A Fehér Éjszaka jeles nemzetközi fesztivál élményekkel és új ingerekkel teli rendhagyó művészeti sétára invitál a városi  éjszakába. Egyetlen különleges estére a kassai éjszaka kivilágosodik és megtelik emberekkel és művészetekkel. Legyen részese Ön is a szemet gyönyörködtető kortárs művészeti installációknak, koncerteknek, filmeknek, különféle színházi előadásoknak, táncnak, irodalomnak, és ismerje meg a kortárs művészet legfrissebb és legkiválóbb alkotásait.

www.bielanoc.sk

Nemzetközi Békemaraton

október

Kassáé a legrégebbi maraton Európában és a második legrégebbi az egész világon! A verseny útvonala átszeli a gyönyörű városközpontot, a rajt és a cél a Fő utca -  a kassai sétány elején van. Már 1924 óta igazi kihívás ez a futók számára. A rendezvény hagyománya egyszer sem szakadt az évek során, a kezdetektől fogva teljes a története.

www.kosicemarathon.sk

Sokszínűség Fesztivál

október

A fesztivál célja, hogy a multikulturális Kassa szépségeit mutassa meg a hazai és idelátogató közönségnek, kreatív módon vonultatva fel a városban élő régi és új kisebbségeket, kulturális csoportokat. Szándéka szerint párbeszédet kíván kialakítani a toleranciáról és az együttélésről a városban. A rendezvény csúcspontja a levesfesztivál, hol a világ minden tájának leveseit kóstolhatjuk meg és minden évben megkísérlik megdönteni az egy helyen főzött különféle levesek számának rekordját.

www.vymenniky.sk

JAZZ FOR SALE ÉS NEMZETKÖZI DZSESSZFESZTIVÁL

október – november

A dzsessz régi hagyományokra tekint vissza a városban. A műfaj kedvelői ennek köszönhetően kiváló minőségű koncerteken vehetnek részt, hagyonányos és kissé rendhagyó klubokban és vendéglátó-ipari egységekben.

www.jazzforsale.sk és www.ijf.sk

ARS NOVA CASSOVIAE

november

A kortárs művészeti fesztivál napjaink komolyzenei alkotásaira fókuszál.  A széles közönséget kamarazenei és szimfonikus koncertek, kiállítások várják, a szakembereket pedig muzeológiai konferenciák.

www.sfk.sk

Szakrális Művészeti Fesztivál

november

Kassán a novemberhez immár elválaszthatatlanul hozzátartozik a Szakrális Művészeti Fesztivál, illetve vele együtt a város védőszentjének, Szent Erzsébetnek és a neki szentelt gótikus székesegyháznak a kultusza.  A kéthetes rendezvény során számos zenei, irodalmi és képzőművészeti előadást tekinthetünk, hallgathatunk meg.

www.kosice.sk

Matrioshka Fesztivál

november

A Matrioska egy több zsánerű kulturális fesztivál, amely szándéka szerint az 1948-1998 közötti csehszlovák  totalitárius rezsim  abszurditását, gonoszságát és ismertetőit szeretné megmutatni.

www.matrioshka.sk

Kassai Karácsonyi Vásár

december

A kassaiak tudják, hogyan kell ünnepelni és élvezni az életet. Ezt igazolja a karácsonyi vásár is, amikor a város karácsonyi hangulatba öltözik és szinte mindenki részt vesz a színes programok kialakításában. Finomságok, forralt bor, mézbor, a Kassai Arany forró koktél, eredeti szuvenírek és egy gyönyörű, fából faragott Betlehem  - a kassai karácsonyhoz kötődő megannyi szimbólum.

www.kosice.sk

Szilveszter Kassán

12.31.

Az új év hagyományos köszöntése koncertekkel és egy csodás tűzijátékkal.

www.kosice.sk